Potpisan ugovor za projekt „Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć“

Dana 25. listopada 2016. Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava “SMS – sve možeš sam” potpisala je s Ministarstvom pravosuđa ugovor za projekt pružanja besplatne pravne pomoći.

Projekt „Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć“ za opći cilj ima osiguranje i ostvarivanje primarne pravne pomoći građanima Republike Hrvatske i drugim osobama u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći („Narodne novine“ br. 143/13). Cilj nam je početak razvijanja programa direktne pravne pomoći korisnicima usluga, koji se dugoročno želi razviti u organizirani program čiji će se broj korisnika s vremenom povećavati. Ovim Projektom osnažiti ćemo i svrhu pružanja pravne pomoći: ostvarivanje jednakosti svih pred zakonom, osiguranje građanima Republike Hrvatske i drugim osobama djelotvorno ostvarivanje pravne zaštite te pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima pod jednakim uvjetima.

Projektom će biti osigurano pružanje primarne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama (osobe s invaliditetom, osobe treće životne dobi i pripadnicima nacionalnih manjina). Pružanje primarne pravne pomoći biti će namijenjeno za sve korisnike koji ispunjavaju uvjete sukladno važećem Zakonu, ali prioritet su navedene skupine u društvu. Cilj nam je, uz pružanje besplatne pravne pomoći, i razvijanje kvalitetnog programa pomoći socijalno osjetljivim društvenim skupinama te planiramo potaknuti solidarnost i razumijevanje između građana, međugeneracijsku solidarnost između mladih i starih, uz ostale aktivnosti za smanjenje mogućnosti socijalnog isključivanja.

Besplatna pravna pomoć pružati će se na području Virovitičko – podravske županije, a prije svega u općinama od posebne državne skrbi i to: Suhopolje, Sopje i Voćin.

Iznos financiranja od strane Ministarstva pravosuđa je u 100 % iznosu i ukupna sredstva iznose 48.458,20 kn.

logo