Održana završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć”

Dana 04. siječnja 2021. održan je online završni sastanak i završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć” (dalje u tekstu: Projekt) koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH.

Projekt se sastojao u pružanju besplatne pravne pomoći za sve stanovnike Virovitičko – podravske županije koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (“Narodne novine”, br. 143/13, 98/19). Uz navedeno, u Projekt su bili uključeni korisnici s područja općine Gradine, Suhopolja, Sopja, Voćina te grada Slatine.

U Projekt su uključene i imale prioritet u ostvarivanju besplatne pravne pomoći:

• osobe s invaliditetom;
  • osobe treće životne dobi (starije od 60 godina) te
  • pripadnici nacionalnih manjina

Ovim Projektom obuhvaćeno je 237 korisnika. Dio korisnika besplatne pravne pomoći su pripadnici nacionalnih manjina (12 osoba).

Korisnici su uglavnom bile osobe iz ruralnih i slabo razvijenih mjesta koje žive uglavnom u samačkim seoskim domaćinstvima i koji imaju slabu ili nikakvu mogućnost za ostvarivanje pravne pomoći zbog svojeg lošeg zdravstvenog stanja, prometne udaljenosti od većih mjesta, ali i zbog socijalne isključenosti iz društva.

Oblik pravne pomoći koji je bio dominantan je pružanje pravnih savjeta.

Cijeli projektni tim je izrazio zadovoljstvo pružanjem besplatne pravne pomoći, pogotovo u ovim trenutnim epidemiološkim uvjetima zbog COVID-19. Cjelokupni rezultati bit će dostupni u izvješću.