Održana završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć”

Dana 28. prosinca 2018. održana je završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć” (dalje u tekstu: Projekt) koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH.

Na konferenciji su izloženi svi opći projektni rezultati.

Projekt se sastojao u pružanju besplatne pravne pomoći za sve stanovnike Virovitičko – podravske županije koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (“Narodne novine”, br. 143/13). Uz navedeno, u Projekt su uključeni korisnici s područja općine Suhopolja, Voćina, Crnca te iz grada Slatine.

U Projekt su uključene i imale su prioritet u ostvarivanju besplatne pravne pomoći:

  • osobe s invaliditetom;
  • osobe treće životne dobi (starije od 60 godina) te
  • pripadnici nacionalnih manjina

Ovim Projektom obuhvaćeno je 412 korisnika. Dio korisnika besplatne pravne pomoći su pripadnici nacionalnih manjina (32 osobe).

Korisnici su uglavnom osobe iz ruralnih i slabo razvijenih mjesta, žive uglavnom u samačkim seoskim domaćinstvima i koji imaju slabu ili nikakvu mogućnost za ostvarivanje pravne pomoći zbog svojeg lošeg zdravstvenog stanja, prometne udaljenosti od većih mjesta, ali i zbog socijalne isključenosti iz društva.

Oblik pravne pomoći koji je bio dominantan je pružanje pravnih savjeta (289).

Cijeli projektni tim je izrazio zadovoljstvo pružanjem besplatne pravne pomoći, a cjelokupni rezultati bit će dostupni u izvješću koje je u izradi.

 

Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava "SMS - sve možeš sam" © Ljudevita Gaja 3, 33000 Virovitica © OIB: 38555043356 © IBAN: HR5223600001102454292 Frontier Theme