Obilježen Svjetski dan Roma

5Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u spomen na Prvi svjetki kongres Roma u Londonu, koji je održan od 08. do 12. travnja 1971. i isti predstavlja jedan od najvažnijijih događaja u povijesti Roma. Na navedenom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi koja je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, u gornjem dijelu plave boje koja simbolizira nebo, dok crveni kotač u sredini predstavlja putovanja i migracije Roma, o službenoj himni, te o jeziku i imenu tog jedinog naroda bez matične zemlje.

Najveći problemi za Romsku nacionalnu manjinu predstavljaju obrazovanje, stanovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje.

U Hrvatskoj prema popisu stanovnik iz 2011. godine živi 16.975 Roma, a procjenjuje se da je njihov broj puno veći jer se mnogi u popisima stanovništva izjašnjavaju kao Hrvati.

U Hrvatskoj je pravni položaj Roma reguliran Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Nacionalnim programom za Rome. Prava Roma kao  manjine, uz navedeno, štiti Zakon o diskriminaciji i  međunarodni propisi kao što su Međunarodna konvencija o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije i Europska konvencija o ljudskim pravima.

Kao udruga civilnog društva zalažemo za poboljšanje položaja Roma, njihovu potpunu integraciju u društvo te za odbacivanja svih negativnih predrasuda o Romima.

 

Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava "SMS - sve možeš sam" © Ljudevita Gaja 3, 33000 Virovitica © OIB: 38555043356 © IBAN: HR5223600001102454292 Frontier Theme