Održana početna konferencija projekta „Niste sami“ u sklopu usluge osobne asistencije

Dana 11. studenog 2021. održana je početna konferencija Projekta „Niste sami“ (u daljnjem tekstu: Projekt) u sklopu razvoja usluge osobne asistencije. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Virovitica. Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge “SMS“ Mario Jakša koji je nazočnima predstavio Projekt. Nakon njega obratio se predsjednik partnerske organizacije g. Damir Brkić.

Prema Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom jedan od ciljeva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je razvijati i širiti mrežu izvaninstitucionalnih usluga za osobe s invaliditetom usmjerenih njihovom punom uključivanju u život zajednice te osigurati dostupnost usluga na regionalnoj razini, uključujući pružanje usluge osobne asistencije.

Opći cilj Projekta je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz osiguravanje pružanja i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije.

Ovaj Projekt pridonosi razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječava institucionalizaciju korisnika usluga te promiče pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti, što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.

Projekt „Niste sami“ uključuje unaprjeđenje kvalitete života za 15 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti kroz zapošljavanje 15 osobnih asistenata za pružanje usluge osobne asistencije.

Poslovi koji će obavljati osobni asistenti odnose se na:

• pružati pomoć pri osobnoj higijeni korisnika;
  • pružati pomoć pri održavanju higijene stambenog prostora korisnika;
  • pružati pomoć u kućanskim poslovima;
  • pružati pomoć u aktivnostima svakodnevnog života ovisno o fizičkim potrebama korisnika;
  • pružati pomoć i pratnju u socijalnim aktivnostima korisnika;

Ukupna vrijednost Projekta je 1.999.690,59 kuna, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupno trajanje Projekta je 20 mjeseci.