Održana završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć”

Dana 30. prosinca 2021. godine u prostorijama Udruge “SMS“ održana je završna konferencija projekta “Želim i mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć” (dalje u tekstu: projekt) koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH.

Na konferenciji su izloženi svi postignuti opći projektni rezultati.

Projekt se sastojao u pružanju besplatne pravne pomoći za sve stanovnike Virovitičko – podravske županije koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (“Narodne novine”, br. 143/13, 98/19). Uz navedeno, u projekt su bili uključeni korisnici s područja općine Čačinci, Čađavica, Gradina, Mikleuš, Suhopolje.

U projekt su uključene i imale prioritet u ostvarivanju besplatne pravne pomoći:

  • osobe s invaliditetom;
  • osobe treće životne dobi (starije od 60 godina) te
  • pripadnici nacionalnih manjina

Ovim Projektom obuhvaćeno je 357 korisnika. Dio korisnika besplatne pravne pomoći su osobe s invaliditetom (37 osoba).

Korisnici su uglavnom bile osobe iz ruralnih i slabo razvijenih mjesta koje žive uglavnom u samačkim seoskim domaćinstvima i koji imaju slabu ili nikakvu mogućnost za ostvarivanje pravne pomoći zbog svojeg lošeg zdravstvenog stanja, prometne udaljenosti od većih mjesta, ali i zbog socijalne isključenosti iz društva.

Oblik pravne pomoći koji je bio dominantan je pružanje pravnih savjeta (285).

Cijeli projektni tim je izrazio zadovoljstvo pružanjem besplatne pravne pomoći osobito u ovom nepovoljnom epidemiološkom razdoblju širenja virusa COVID – 19, a cjelokupni rezultati bit će dostupni u izvješću koje je u izradi.

Završna konferencija održana je u skladu sa epidemiološkim mjerama.

 

 

 

Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava "SMS - sve možeš sam" © Ljudevita Gaja 3, 33000 Virovitica © OIB: 38555043356 © IBAN: HR5223600001102454292 Frontier Theme