Provedba Projekta „VPŽ – županija koja brine o ljudskim pravima!“

Udruga „SMS“ započela je s provedbom Projekta pod nazivom „VPŽ – županija koja brine o ljudskim pravima!“ odobren od strane Virovitičko – podravske županije.

Ovim Projektom pruža se direktna primarna pravna pomoć u prostorijama sjedišta Udruge “SMS“ te primarnu pravnu pomoć mogu ostvariti sve osobe s područja Virovitičko – podravske županije koje imaju uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći sukladno odredbama Zakona.

Besplatna primarna pravna pomoć predstavlja najvažniji segment Projekta i njegovu srž. Građanima, korisnicima usluge besplatne pravne pomoći, koji ispunjavaju sve uvjete i pretpostavke pozitivnih propisa koji reguliraju područje primarne pravne pomoći, pruža se sveobuhvatna pravna usluga te smo na taj način razvili održive pravne mehanizme zaštite.

Besplatna pravna pomoć pruža se korisnicima usluga također telefonski, putem e – maila i odnosi se na ugrožena egzistencijalna prava u područjima: prava iz zdravstvenog osiguranja (osobito prava invalidnih osoba), prava iz socijalnog osiguranja i sustava socijalne skrbi, prava iz ovršnog zakona, obveznih odnosa (ugovori), prava vlasništva, nasljednog prava, prava iz mirovinskog osiguranja, prava u svezi stambenog zbrinjavanja, statusna prava, te pravnih pitanja iz dr. pravnih područja.

Udruga “SMS“ ima do sada bogato iskustvo u pružanju besplatne pravne pomoći, te ćemo na osnovu njega pozitivno utjecati na zadovoljstvo čitave lokalne zajednice. Tijekom provedbe Projekta planiramo održati jedno predavanje na temu mogućnosti ostvarivanja prava iz socijalne zaštite.

Projekt će trajati do kraja godine, te smo sigurni da ćemo uspješno ostvariti sve ciljeve iz Projekta.