Održana završna konferencija projekta za usluge osobne asistencije, “Niste sami”

Dana 24. veljače 2023. u Vinkovcima održana je završna konferencija Projekta „Niste sami“ (u daljnjem tekstu: Projekt) u sklopu razvoja usluge osobne asistencije. Projekt se provodio u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Virovitica. Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge “SMS“ Mario Jakša koji je nazočnima istaknuo kako je ovo jedan od najplemenitijih projekta. Nakon njega obratio se predsjednik partnerske organizacije g. Damir Brkić.

Opći cilj Projekta bio je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz osiguravanje pružanja i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije.

Ovaj Projekt pridonosi razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječava institucionalizaciju korisnika usluga te promiče pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući osobama s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti, što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.

Projekt je uključivao unaprjeđenje kvalitete života za 15 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti kroz zapošljavanje 15 osobnih asistenata za pružanje usluge osobne asistencije.

Poslovi koje su obavljali osobni asistenti odnosili su se na:

• pružanje pomoći pri osobnoj higijeni korisnika;
  • pružanje pomoći pri održavanju higijene stambenog prostora korisnika;
  • pružanje pomoći u kućanskim poslovima;
  • pružanje pomoći u aktivnostima svakodnevnog života ovisno o fizičkim potrebama korisnika;
  • pružanje pomoći i pratnje u socijalnim aktivnostima korisnika;

Ukupna vrijednost Projekta je 1.999.690,59 kuna, odnosno 265.404,55 eura, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupno trajanje Projekta je 20 mjeseci.