Provedba programa “Aktivni i kreativni u starosti”

Udruga „SMS“ započela je s provedbom programa pod nazivom „Aktivni i kreativni u starosti“ financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Radi se o dvogodišnjem programu usmjeren unapređenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2023. i 2024. godinu.

Programom potičemo bolju kvalitetu života starijih osoba u Virovitičko – podravskoj županiji, promičemo aktivno i kreativno starenje te zdrave stilove njihova života uz organiziranje dnevnih aktivnosti uz obavezno informiranje starijih osoba o mogućoj štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Program se sastoji od sportskih, zdravstvenih, kulturnih, kreativnih i društvenih  sadržaja na dnevnoj razini prilagođeni potrebama i interesima starijih osoba. Dodatne aktivnosti su izleti, posjet kazalištu te Gradskom muzeju Virovitica, odlazak na bazen te ostale aktivnosti koje poboljšavaju kvalitetu života starijih osoba. Najzastupljenija aktivnost u programu: Predavanja i savjetodavne aktivnosti

Programom težimo stvaranju osjećaja zajedništva s ciljem uključivanja starijih osoba u život zajednice.

Partner u programu: Udruga osoba s invaliditetom Virovitica

Očekujemo da će program povećati stupanj socijalne osjetljivosti, povećati svijest o društvenoj odgovornosti, te ohrabriti pokretanje sličnih inicijativa u svezi samoorganizacije zajednice i volonterske pomoći starijim osobama. Težimo i potičemo volontiranje starijih osoba. Svakako želimo dati do znanja da su starije osobe posebno osjetljiva društvena skupina, suočavaju se s većim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti, pa su ove usluge i aktivnosti nužne na području naše lokalne zajednice.