Održano predavanje „Sklapanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“

U sklopu programa koji provodi Udruga “SMS” pod nazivom „Aktivni i kreativni u starosti“ uspješno je održano predavanje „Sklapanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju“ od strane predsjednika Udruge, Maria Jakše. Navedeni ugovor najčešće sklapaju starije osobe strahujući da se zbog bolesti ili nemoći više neće moći skrbiti sami o sebi. Kako bi si osigurali potrebnu skrb sklapaju ugovor kojim u zamjenu za svoju imovinu, najčešće nekretninu, brigu o sebi povjeravaju drugoj osobi. Za potrebe predavanja izrađena je i brošura za korisnike programa o svim bitnim informacijama o navedenoj temi.

Također, glavne aktivnosti navedenog programa sastoje se u organiziranju predavanja i savjetodavnih aktivnosti u cilju informiranja i podizanja svijesti o pravima starijih osoba i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Između ostaloga, programom potičemo bolju kvalitetu života starijih osoba u Virovitičko – podravskoj županiji, promičemo aktivno i kreativno starenje te zdrave stilove njihova života uz organiziranje dnevnih aktivnosti poput sportskih, zdravstvenih, kulturnih, kreativnih i društvenih sadržaja na dnevnoj razini prilagođeni potrebama i interesima starijih osoba. Programom težimo stvaranju osjećaja zajedništva s ciljem uključivanja starijih osoba u život zajednice.

Program je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u trajanju od 2 godine.