Održana završna konferencija projekta Reci STOP nasilju!

Dana 30. prosinca 2022. godine (petak) održana je završna konferencija projekta Reci STOP nasilju! (dalje u tekstu: projekt) koji je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te je trajao 12 mjeseci.

Projekt je bio usmjeren prevenciji nasilja nad i među mladima kroz edukacije, radionice, predavanja i drugih društvenih aktivnosti u cilju stvaranja prijateljskog okruženja, nenasilnog rješavanja sukoba te prihvaćanju različitosti među mladima.

Opći cilj projekta bio je osnaživanje same Udruge u svrhu podizanja kvalitete života mladih, a posebni cilj je smanjenje svih pojavnih oblika nasilja nad i među mladima senzibiliziranjem mladih i čitave lokalne zajednice za probleme nasilja i uspostavljanje mjera za njegovo suzbijanje.

Ciljana skupina obuhvaćena projektom su mlade osobe, učenici srednje škole u dobi od 14 do 18 godina života s područja Virovitičko – podravske županije tj. grada Virovitice i ostalih općina odnosno ruralnih i teško dostupnih sredina.

Najzastupljenije aktivnosti bile su edukativne aktivnosti usmjerene prevenciji nasilja nad i među mladima, a zatim slijede sportski, kulturni, društveni i kreativni sadržaji radi podizanja kvalitete života mladih i kvalitetnijeg organiziranja njihova slobodnog vremena koje su se provodile u suradnji sa partnerom na projektu. Korisnici su projektnih aktivnosti ocijenili odličnom ocjenom, a najviše su im se svidjeli izleti, društvene aktivnosti te odlazak u kazalište.

Rezultati koje smo postigli ovim projektom su:

– školsko okruženje i lokalna zajednica kao sigurno i zdravo mjesto bez nasilja za djecu i mlade;

– smanjen postotak različitih oblika nasilja nad i među mladima u čitavoj Virovitičko – podravskoj županiji;

– educirani (senzibilizirani) mladi koji imaju osnovne informacije o pojavnim oblicima nasilja, o specifičnostima, modalitetima i mogućnostima rješavanja situacija nasilja.

Treba istaknuti da je osobito važno, kako među mladima tako i među općom populacijom, da se podigne svijest o stvaranju zdrave i sigurne lokalne zajednice bez nasilja za dobrobit djece i mladih koji predstavljaju najvrjedniji resurs našeg društva.

Ovim projektom bilo je osigurano besplatno informiranje i savjetovanje mladih i njihovih roditelja s područja Virovitičko – podravske županije putem e-maila Udruge i besplatnog telefona za cijelo vrijeme trajanja projekta.

Projekt je samo početak razvijanja programa usluga koji će se dugoročno razviti u organizirani program čiji će se broj korisnika s vremenom povećavati. Cilj je bio naučiti korisnike ispravnom rješavanju sukoba, uvažavanju različitosti, međusobnom poštivanju, bontonu na društvenim mrežama, objasniti im položaj nasilnika i položaj žrtve – bilo da je riječ o bilo kojem obliku nasilja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava "SMS - sve možeš sam" © Ljudevita Gaja 3, 33000 Virovitica © OIB: 38555043356 © IBAN: HR5223600001102454292 Frontier Theme